Це цікаво

  1. Головна
  2. Блог
  3. Найкорисніші продукти осені
15.09.2021
Поділитися

Найкорисніші продукти осені

Всім відомо, що наш настрій та здоров’я значною мірою залежать від того, що ми споживаємо в їжу. Тому восени важливо поповняти запаси вітамінів та корисних елементів та зміцнювати імунітет напередодні сезону холодів і застуд. До того ж, корисні компоненти правильного осіннього раціону допоможуть уникнути сезонного погіршення настрою. Саме тому, ми вирішили розповісти вам, що допоможе вам оздоровитися восени, і назвали найкорисніші продукти осені.

 

Гарбуз

Починаючи з серпня і по пізній листопад - найкраща пора для гарбузових делікатесів. Зі його плодів виходять чудові крем-супи, пиріжки, ароматні запіканки, а також поживні гарбузинні каші. Гарбуз - універсальний, оскільки може поєднуватися практично з усіма продуктами в солодкому і несолодкому варіантах. Попри те, що в його склад входить майже 90% води, гарбуз володіє просто неймовірним набором вітамінів, мікроелементів та корисних речовин. При покупці, рекомендуємо звертати увагу на гарбуз невеликого та середнього розмірів, оскільки у великі плоди волокнисті, а у не великих  - м’якоть соковита та пружна, відповідно дуже смачна.

 

Виноград

Виноград – один із найсмачніших плодів осені. Він багатий на вітаміни групи А, С, В6, а також на мінерали, такі як залізо, фосфор, магній, селен, калій та кальцій. Оскільки виноград містить багато вуглеводів і цукру, його калорійність порівняно з іншими фруктами досить висока - від 65 до 80 ккал за 100г. При його виборі зверніть увагу на ягідки, вони повинні бути пружні, а лоза - не в’ялою.

 

Слива



За складом сливи багатші, ніж груші чи навіть яблука. Їх м'якоть містить кальцій, натрій, цинк, мідь, залізо, калій, йод, фосфор, пектин, вітаміни В, Е, С та РР та бета-каротин. Калорійність цих фруктів близько 50 ккал на 100г. З неї готують смачне варення, використовують у кондитерських виробах, використовують для приготування соусів до м’яса.

 

Яблука

Зелені, жовті, червоні.. Яблука – одні з найпопулярніших українських фруктів. Їх можна пекти, додавати у випічку, салати, але найсмачніше – з’їсти соковите яблучко сирим. Це малокалорійний продукт: у 100 г міститься близько 45 ккал. Вони містять до 80% води та 20% клітковини, органічних кислот, калію, натрію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, йоду, а також вітаміни групи А, В1, В3, РР, С. Найбільш корисними вважають яблука зелених сортів, до них належать Симиренка та Антонівка.

 

Броколі

В цих симпатичних зелених суцвіттях міститься велика кількість поживних речовин. Селен, кальцій, магній, калій, фосфор, залізо – далеко не весь перелік корисних компонентів. Броколі багаті бета-каротином, нікотиновою, фолієвою та аскорбіновою кислотою, а також вітамінами Е, D та U. 100 г містять лише 55 ккал. Їх можна їсти як сирими так і обробляти броколі термічно, користь при цьому буде приблизно однаковою. Вибираючи броколі звертайте увагу, на рівномірний яскраво-зелений колір, без плям та щільні суцвіття.

 

Буряк

Цей коренеплід - незамінний овоч в українській кулінарії, джерело потужних вітамінів та натуральний барвник. З нього готують всіма улюблені оселедець під шубою, вінегрет та борщ, також молоді листя використовують в салатах. Буряк містить багато вуглеводів, органічних кислот і мінеральних солей, вітаміни, фолієву кислоту, бетаїн та багато іншого. Склад буряка приємно дивує не кількістю антиоксидантів, а їх унікальним міксом. Бажано їсти цей овоч в пропареному, відварному, тушкованому або сирому вигляді.

 

Їжте корисне та будьте здорові!